Gotowanie na żywo z Kurtem Schellerem
W ramach pikniku rodzinnego „Apetyt na Aktywność” odbywa się wyjątkowe wydarzenie – Leszczyński Masterchef 2025. Główną atrakcją jest pokaz gotowania na żywo w wykonaniu Kurta Schellera – znanego szefa kuchni o międzynarodowej renomie.
Kulinarna rywalizacja drużyn
Po pokazie Kurta Schellera do akcji przystępują uczestnicy konkursu. Osiem dwuosobowych drużyn reprezentujących lokalne organizacje próbuje odwzorować potrawę przygotowaną przez mistrza. To nie jest klasyczny konkurs – to kulinarna zagadka.
– Chcemy rozwijać wydarzenie z każdą edycją. Kurt Scheller nadaje mu nową jakość. Uczestnicy najpierw obserwują mistrza, a potem próbują odtworzyć jego danie – mówi Katarzyna Jaśkowiak, prezes Stowarzyszenia Leszczyński Bank Żywności.
Jury z gwiazdami telewizji i kulinariów
Zmagania kucharzy-amatorów ocenia trzyosobowe jury:
- Kurt Scheller – szef kuchni i kulinarny autorytet,
- Anna Głogowska – tancerka i prezenterka,
- Marcin Olzacki – finalista 11. edycji programu „MasterChef”.
Strefa relaksu, rękodzieło i lokalne produkty
Na odwiedzających czeka strefa chilloutu z hamakami, rękodziełem i stoiskami z lokalnymi produktami. Można tu skosztować m.in. miodów, serów, a także przyjrzeć się pracy twórców makram. Dla najmłodszych przygotowano warsztaty ekologiczne i animacje. Fundacja „Zielone i Kolorowe” prowadzi zajęcia, podczas których dzieci uczą się wykorzystywać resztki owoców i warzyw do tworzenia ozdób czy soków.
– Pokazujemy, że kuchenne resztki mogą być początkiem zabawy i nauki ekologii – mówi Katarzyna Jaśkowiak.
Freestyle kulinarny z ideą „zero waste”
W programie wydarzenia nie brakuje także kulinarnego freestyle’u – czyli improwizowanego gotowania z resztek, w którym głównym bohaterem jest makaron. To element kampanii promującej niemarnowanie żywności.
Piknik Apetyt na Aktywność potrwa do godziny 18:30.