Warsztaty kulinarne z dziczyzny w leszczyńskim Ekonomiku
W sali zajęć gastronomicznych leszczyńskiego Ekonomika roznosił się dzisiaj zapach gotowanej dziczyzny. Gotujemy daniela - mówi pełniący obowiązki szefa kuchni, finalista programu "Masterchef", Szymon Czerwiński:
Dzisiaj z mięsa z daniela przygotujemy burgery, dzikie burgery. Do tego przyrządzimy gulasz myśliwski i polski sos mięsny z makaronem, do tego sałatka oparta o produkty regionalne, bo dziś gotujemy nie tylko dziczyznę, ale również z waszych produktów regionalnych, które są genialne i trzeba je doceniać i z nich gotować - mówił Szymon Czerwiński.
Czy dziczyzna znów zyska popularność wśród Polaków?
Warsztaty kulinarne w leszczyńskim Ekonomiku odbywały się pod patronatem Polskiego Związku Łowieckiego oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystko po to, by promować mięso z dzikiej zwierzyny.
Dziczyzna powinna z powrotem zagościć na polskich stołach. Na dzień dzisiejszy, znakomita większość wyjeżdża niestety do krajów zachodnich, gdzie jest bardzo ceniona ze względu na smak i wartość. Jeszcze niedawno, bo 200 lat temu, było wstydem dla Polaka jedzenie zwierząt hodowlanych - mówił Paweł Lisiak, Łowczy Krajowy.