Koniec z wyrzucaniem jedzenia? Wielkopolska walczy z marnotrawstwem. STOP marnowaniu żywności

2025-11-07 9:29 Materiał sponsorowany

Problem marnowania żywności to ważny temat, o którym powinno się rozmawiać. Co roku w Wielkopolsce na śmietnik trafia aż pół miliona ton jedzenia! Samorząd Województwa Wielkopolskiego wspólnie ze Stowarzyszeniem Leszczyński Bank Żywności postanowił podjąć walkę z tym zjawiskiem. Już 13 listopada 2025 roku w Lesznie odbędą się obchody Wojewódzkiego Dnia Zapobiegania Marnowaniu Żywności. W programie m.in. pokazy kulinarne, konkursy z nagrodami oraz kampanie edukacyjne.

żywność

i

Autor: Pexels/ Materiały prasowe

Marnowanie żywności to globalny problem, który dotyka również Polskę. Jak wynika z danych, każdego roku w naszym kraju wyrzuca się blisko 5 milionów ton jedzenia. Wielkopolska, jako jeden z większych regionów, ma w tym niechlubnym bilansie swój udział. Pół miliona ton zmarnowanej żywności rocznie to niepokojące dane.

Jak walczyć z marnowaniem żywności? Wielkopolska stawia na edukację

Wychodząc naprzeciw temu problemowi, Samorząd Województwa Wielkopolskiego wraz ze Stowarzyszeniem Leszczyński Bank Żywności zapraszają do udziału w Wojewódzkim Dniu Zapobiegania Marnowaniu Żywności. Wydarzenie odbędzie się 13 listopada 2025 roku w Lesznie, u zbiegu ulicy Słowiańskiej i placu Metziga. Start zaplanowano na godzinę 13:00.

W programie obchodów przewidziano szereg atrakcji, które mają na celu zwiększenie świadomości społeczeństwa na temat problemu marnowania żywności. Będzie można zobaczyć pokazy kulinarne z wykorzystaniem produktów, którym grozi zmarnowanie, wziąć udział w konkursach z nagrodami oraz zapoznać się z kampaniami edukacyjnymi.

nie marnuj

i

Autor: Materiały prasowe/ Materiały prasowe

Organizatorzy szczególną uwagę zwracają na kampanie „najlepiej spożyć przed – należy spożyć do” oraz „Kupuj świadomie”, realizowane przez Krajowy Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Mają one na celu uświadomienie konsumentom różnicy między datą minimalnej trwałości a terminem przydatności do spożycia oraz zachęcenie do bardziej przemyślanych zakupów.

Co możemy zrobić, by ograniczyć marnowanie żywności?

Wojewódzki Dzień Zapobiegania Marnowaniu Żywności to ważna inicjatywa, która ma szansę przyczynić się do ograniczenia marnotrawstwa w Wielkopolsce. Kluczem do sukcesu jest jednak zaangażowanie mieszkańców i zmiana codziennych nawyków. Pamiętajmy, że każda, nawet najmniejsza zmiana, ma znaczenie!

 Nie wyrzucaj żywności! Planuj i kupuj świadomie! Przetwarzaj! Dziel się z innymi! – apelują organizatorzy.

nie marnuj

i

Autor: Materiały prasowe/ Materiały prasowe
Wielkopolska

i

Autor: Materiały prasowe/ Materiały prasowe