Leszczyński Masterchef w Parku Heermanna w Lesznie
O tytuł najlepszych kucharzy walczyło osiem drużyn. Zmagania odbywały się w ramach pikniku "Apetyt na Aktywność" zorganizowanego przez Stowarzyszenie Leszczyński Bank Żywności. Nad konkursem czuwał Marcin Olzacki, kucharz znany z telewizyjnej edycji MasterChef.
Jako motyw przewodni wymyśliłem w tym roku cebulę. Ma być cebulowo, ma być widoczna ta cebula później na wykończeniu tego dania. Staramy się, żeby było to Zero Waste Food, nie marnujemy żywności więc nawet do ozdobienia będziemy to wykorzystywać. Cebula jest tak wszechstronna, że gdy uczestnicy dowiedzieli się, że będzie motywem przewodnim ich potraw od razu na ich ustach pojawił sie uśmiech. A o to właśnie chodzi, żeby gotować z radością i otwartym sercem - mówił Marcin Olzacki.
Tytuł Leszczyńskiego Masterchefa wywalczyła w tym roku drużyna reprezentacji VMI Poland w składzie Magdalena Skrzypczak i Jagoda Czarnecka.