tłusty czwartek

W Leszczyńskim Banku Żywności od rana smażą pączki [ZDJĘCIA]

2025-02-27 10:26

W Leszczyńskim Banku Żywności od rana słodko pachnie. Seniorki działające w stowarzyszeniu smażą pączki. To kilkuletnia tradycja w banku, kontynuowana raz w roku, w tłusty czwartek.

Smaczna tradycja

Smażenie pączków zapoczątkowano jeszcze w poprzedniej siedzibie banku żywności przy ul. Słowiańskiej. Kontynuowana jest teraz na pl. Metziga. To tradycyjne okrągłe pączki z ciasta drożdżowego, z marmoladą i lukrem.

- Jesteśmy tutaj już cztery lata, czyli gdzieś to będzie siódmy rok, jak te pączki odbywają się w każdy tłusty czwartek. I w każdy tłusty czwartek pieką je od godziny 6:00 nasze seniorki. Już na te chwilę maja ok. 300 gotowych, także na pewno nie jest to koniec dzisiejszej pracy, bo przyszła druga zmiana i smażymy dalej - mówi Katarzyna Jaśkowiak, prezes stowarzyszenia. - Przepis jak zawsze mamy ten sam, to jeszcze nasza dietetyczna nam go tutaj wprowadziła i zaakceptowały go panie seniorki. Tutaj jest tłoczno i gwarnie, bo coraz więcej tych seniorek bierze udział.

Przygotowane pączki są rozdawane.

- Częstujemy się, częstujemy tutaj naszych podopiecznych, którzy przyjdą po  żywność, już też poszło trochę "w miasto". Chodzi z koszykiem dwoje wolontariuszy od nas i rozdają przypadkowym osobom, kogoś kogo mijają. Mam nadzieję, że jak co roku będą smakowały, bo są świeżutkie i cieplutkie jeszcze - mówi B. Jaśkowiak.

W stowarzyszeniu pączków nie liczą. A my kalorii też nie musimy, bo pączki zjedzone w tłusty czwartek nie tuczą.

Dawniej pączki wypiekane były z ciasta chlebowego i nadziewane… tłustą słoniną. Stąd też wzięła się nazwa tłusty czwartek. Symbolizowały pożegnanie zimy i powitanie wiosny.

Tłusty Czwartek w Leszczyńskim Banku Żywności
QUIZ PRL. Tłusty Czwartek w PRL-u: Czy pamiętasz jeszcze smak tamtych pączków?
Pytanie 1 z 10
Ile pączków według statystyk spożywali Polacy w Tłusty Czwartek w czasach PRL? Zakładając, że co drugi rodak zjadł 3 pączki ;-)
QUIZ PRL. Tłusty Czwartek w PRL-u: Czy pamiętasz jeszcze smak tamtych pączków?